Innehåll att utforska
Innehåll att utforska
- Vi vet att
- Vi vet att
- Vi vet att
- Vi vet att
Heading1
Vems kostråd kan vi lita på
Ät mycket grönsaker, frukt och bär! Välj gärna grova grönsaker som rotfrukter, vitkål, blomkål, broccoli, bönor och lök.
Byt till magra mejeriprodukter!
Välj magra, osötade produkter som är berikade med D-vitamin.
Ett par matskedar om dagen av olika sorters nötter och frön kan vara en lagom mängd.
Ät fisk och skaldjur två till tre gånger i veckan. Variera mellan feta och magra sorter och välj miljömärkt.
Ät mindre rött kött och chark, inte mer än 500 gram i veckan. Endast en mindre del bör vara chark.
Referensmaterial
Lär dig mer om epigenetik och genreglering i någon av källorna nedan.
Böcker
Ät hjärnsmart! Maten och knepen som gör dig smartare, gladare och skyddar mot åldrande
av Kristina Andersson
Externa hemsidor
Livsmedelsverket sammanställer forskning och ger kostråd i samarbete med andra länder.
nutritionsfakta.se bidrar till en saklig samhällsdiskussion om mat och hälsa.
Måltid Sverige – för dig som arbetar med måltiden inom skola, vård eller omsorg. Ta del av kunskap, erfarenheter, samarbeten, utbildningar, forskning och innovationer!
Granskare
Är sedan lång tid en av de ledande svenska stressforskarna, internationellt verksam och med speciellt intresse för sambandet mellan stress, hälsa, lärande och skola.
Professor i neurokemi
Göteborgs universitet
Social etiologi (orsakssamband) till sjukdom och sjukdomars återverkan på sociala förhållanden har få kända mekanismer. Epigenetiken kan fylla stor del av bristen på kunskap inom detta område.
Professor emeritus i socialmedicin
Umeå universitet