Innehåll att utforska

Innehåll att utforska

Heading1

Vems kostråd kan vi lita på

Mer grönt och frukt!

Ät mycket grönsaker, frukt och bär! Välj gärna grova grönsaker som rotfrukter, vitkål, blomkål, broccoli, bönor och lök.

Frukt och  

Byt till magra mejeriprodukter!

Välj magra, osötade produkter som är berikade med D-vitamin.

Mer nötter och frön!

Ett par matskedar om dagen av olika sorters nötter och frön kan vara en lagom mängd.

Byt till nyttiga matfetter!

Välj nyttiga

Förutom

Mer fisk!

Ät fisk och skaldjur två till tre gånger i veckan. Variera mellan feta och magra sorter och välj miljömärkt.

Byt till fullkorn!

Välj fullkorn när du äter pasta, bröd och gryn.

hjärna. 

Mindre kött!

Ät mindre rött kött och chark, inte mer än 500 gram i veckan. Endast en mindre del bör vara chark.

Mindre salt!

Välj mat

Salt inte så mycket.

Referensmaterial

Lär dig mer om epigenetik och genreglering i någon av källorna nedan.

Böcker

Ät hjärnsmart! Maten och knepen som gör dig smartare, gladare och skyddar mot åldrande

av Kristina Andersson

Externa hemsidor

Livsmedelsverket sammanställer forskning och ger kostråd i samarbete med andra länder.

nutritionsfakta.se bidrar till en saklig samhällsdiskussion om mat och hälsa.

Måltid Sverige – för dig som arbetar med måltiden inom skola, vård eller omsorg. Ta del av kunskap, erfarenheter, samarbeten, utbildningar, forskning och innovationer!

Granskare

Är sedan lång tid en av de ledande svenska stressforskarna, internationellt verksam och med speciellt intresse för sambandet mellan stress, hälsa, lärande och skola.

Professor i neurokemi

Göteborgs universitet

Social etiologi (orsakssamband) till sjukdom och sjukdomars återverkan på sociala förhållanden har få kända mekanismer. Epigenetiken kan fylla stor del av bristen på kunskap inom detta område.

Professor emeritus i socialmedicin

Umeå universitet